Kilka słów na temat pizzy

Coraz więcej osób w naszym kraju może pozwolić sobie na jedzenie w restauracjach. Wyjątkowo często wybierane są restauracje z włoską kuchnią. Wśród zamawianych dań króluje pizza.

Rodzaje pizzy

Kilka słów na temat pizzy

Pizzę w każdym z włoskich regionów przygotowuje się trochę inaczej. Oczywiście każdy kucharz ma swoje sekrety, ale pewne detale są niezmienne. Jednym z nich jest specjalny typ mąki, który sprawia, że ciasto jest elastyczne i daje się formować ręcznie. Za ojczyznę pizzy uznany został Neapol. Z tego miasta pochodzi najstarszy rodzaj pizzy: marinara. Na wierzchu pizzy po marynarsku znajdziemy oregano, bazylię, czosnek, pomidory i oliwę. Także z Neapolu pochodzi pizza margherita z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Na Sycylii na spodzie ciasta układa się filety anchois, cebulę, zioła, pomidory. Całość posypuje się wyrazistym w smaku serem caciocavalloy. Czasem na sycylijskiej pizzy układane są jeszcze oliwki. W odróżnieniu od pizzy neapolitańskiej, sycylijską przyrządza się na grubszym cieście. W Rzymie i okolicach można zjeść pizzę guattro stagioni. Placek dzieli się na 4 części, na każdej z nich układane są inne dodatki. Na pewno warto spróbować pizzy Bianca. Okazuje się, że sos pomidorowy nie jest w pizzy konieczny. Pizza Bianca jest biała, sos pomidorowy zastępowany jest beszamelem.

Dodatki najczęściej wybierane przez Polaków

Trzyskładnikowe, a więc typowo włoskie pizze niekoniecznie odpowiadają naszym gustom kulinarnym. Do składników wybieranych wyjątkowo chętnie należy szynka (często zastępowana jest boczkiem lub polską kiełbasą), pieczarki i papryka. W wielu restauracjach można zamówić także pizzę z kurczakiem, owocami morza, mieloną wołowiną, warzywami albo tuńczykiem. Często mozzarella zastępowana jest innym rodzajem sera, popularny jest między innymi oscypek.

Prosta włoska kuchnia oparta jest na składnikach najwyższej jakości. Dobre restauracje z włoską kuchnią sprowadzają produkty prosto z Włoch. Dlatego można zjeść w nich pizzę, która smakiem dorównuje tej neapolitańskiej albo rzymskiej.

Zobacz również:

No Comment

Dodaj komentarz