Klasyczne rodzaje pizzy

Jadanie w restauracjach to sposób na modne spędzenie wolnego czasu. Włoskie restauracje cieszą się ogromną popularnością, a daniem zamawianym w nich bardzo często jest pizza.

Klasyczne rodzaje włoskiej pizzy

Klasyczne rodzaje pizzy

Płaskie chlebki pieczone z ciasta bez dodatku drożdży posypane ziołami i posmarowane oliwą z czosnkiem były znane już w starożytnej Grecji i Rzymie. Z czasem ciasto zaczęto przygotowywać dodając do mąki drożdże. Takie ciasto do dzisiaj jest podstawą każdej pizzy. Sekret ciasta tkwi także w mące – we Włoszech jest to mąka typ 00. Pizza była początkowo daniem biedaków, dlatego na wierzchu placka znajdowało się bardzo mało składników. Pizza Napoletana wyróżnia się grubszym i bardziej puszystym ciastem niż pizza Romana, czyli Rzymska. Międzynarodową karierę pizza zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy zabrali ze sobą tradycyjne przepisy do USA. Pizzą, która jest znana na całym świecie jest Margherita. Na wierzchu Margherity znajdują się pomidory, bazylia, mozzarella. Inne klasyczne rodzaje pizzy to:

  • marinara. Najstarszy rodzaj pizzy, czasem przygotowywany z dodatkiem owoców morza. Najczęściej jednak na wierzchu znajdują się pomidory, oregano, czosnek i oliwa;
  • quattro fromagi. Pizzę z czterema serami można zjeść nie tylko we Włoszech. Zamawiana jest chętnie także w polskich restauracjach. Na wierzchu pizzy najczęściej znajduje się mozzarella, stracchino, gorgonzola, fontina.

Dodatki, które mogą znaleźć się na pizzy

Dodatków układanych na spodzie pizzy jest mnóstwo. W wielu polskich restauracjach chętnie zamawiana jest pizza hawajska z szynką i ananasem. Często układane są także pieczarki lub inne grzyby, owoce morza, szpinak i jajka, pikantne salami, karczochy albo polska kiełbasa i kiszone ogórki. Stworzenie pizzy według własnych upodobań kulinarnych jest więc bardzo proste. Ale warto pamiętać o jednym: wszystkie składniki pizzy muszą być najwyższej jakości. Warto też wiedzieć, że im więcej składników wybierzemy, tym ciasto powinno być grubsze – takie jak w przypadku focaccia.

Zobacz również:

No Comment

Dodaj komentarz