Wapń jest nie tylko w mleku
Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia. Jednak przybywa osób, które rezygnują z jego picia z uwagi na to, że nie tolerują laktozy albo po prostu go nie lubią. Niedobór wapnia źle wpływa na kondycję kości; można go jednak znaleźć nie tylko w mleku.
Dlaczego warto jeść jarmuż?
Warzywo to ma zielony kolor i postrzępione liście. Na sklepowych półkach gości coraz częściej. Kupujemy je jednak rzadko, gdyż jarmuż jest obecnie warzywem mało u nas znanym. Warto to zmienić, gdyż jest to bardzo zdrowe warzywo.
Czy warto zrezygnować z produktów zawierających gluten?
Dieta bez glutenu jest od pewnego czasu bardzo modna. Osoby, które miały problemy z jego trawieniem i zrezygnowały z produktów go zawierających pozbyły się dolegliwości.
Rodzaje pizzy podawane w restauracjach na całym świecie
Coraz częściej swój wolny czas spędzamy w restauracjach. Szczególnie chętnie chodzimy do klimatycznych knajpek z włoską. Większość klientów składa w nich zamówienie na pizzę. Równie chętnie wybierane są pizze z karty, jak i komponowane własne.
Od czego powinien zależeć wybór koloru dachu?
Może się wydawać, że wybór odpowiedniego koloru dachówek nie jest czymś, co mogłoby spędzać nam sen z powiek. To nie wrażenia estetyczne decydują przecież o tym, czy dach spełnia oczekiwania domowników. Co więcej, paleta barw, jaką proponują nam producenci jest na tyle duża, że bez problemu powinniśmy znaleźć kolor, który najbardziej nam odpowiada.
O popularnych rodzajach pizzy
Żyjemy coraz szybciej, ale jednocześnie potrzebujemy chwili wytchnienia przy dobrym jedzeniu. Dlatego coraz więcej osób w naszym kraju chętnie odwiedza restauracje z włoską kuchnią, w których panuje sprzyjająca relaksowi atmosfera. Daniem, które zamawiane jest w nich wyjątkowo często jest pizza. Jaką pizzę Polacy zamawiają najczęściej?
Pizza: dlaczego wolimy zjeść ją w restauracji?
Liczba restauracji, w których można zjeść dobrą pizzę nie jest mała. Pizza robiona jest w nich bez pośpiechu, z sercem i tylko z najlepszych składników. Nic więc dziwnego, że smakuje on tak jak we Włoszech.
Włoskie smaki i pizza
Pizza – danie ubogich mieszkańców Włoch – zrobiło ogromną, światową karierę. Miejsc, w których nie można go zjeść jest bardzo mało. Dobrą pizzę można zjeść także w wielu polskich restauracjach. Kochamy to danie wszyscy bez względu na to, ile mamy lat.
Pizza: smak Włoch
Początków pizzy można upatrywać w jedzonych już w starożytności płaskich chlebkach z czosnkiem, ziołami i oliwą. Chlebki te z czasem dotarły do Włoch. Na południu włoskiego buta zaczęto piec je z dodatkiem drożdży; dlatego tamtejsza pizza przygotowywana jest na grubszym cieście. Pizzę na takim grubszym cieście preferują także Polacy, w wielu restauracjach przygotowywana jest także taka właśnie pizza. Oczywiście w wielu restauracjach klienci mogą wybierać pomiędzy pizzą na cienkim i na grubym cieście.
Pizza: danie najczęściej jadane w restauracjach
Chyba najbardziej słynnym daniem z kuchni włoskiej jest pizza. Początki tego prostego dania sięgają starożytności; płaskie chlebki z ziołami, cebulą i czosnkiem piekli mieszkańcy starożytnego Egiptu i Grecji. Po rzymskich podbojach trafiły one między innymi do włoskiego Neapolu, a kilka wieków później włoscy imigranci przywieźli pizzę do Ameryki. Była to już jednak inna pizza: zawierała pomidory albo sos pomidorowy. Dzisiaj pizzę zna i kocha cały świat. W Polsce także jest mnóstwo restauracji, w których możemy […]